Overslaan naar content

KAM-coördinator Robbert van den Broek

KAM-Coordinator Robbert van den Broek is van alle markten thuis

Het opzetten, beheersen en verbeteren van het KAM-zorgsysteem is de hoofdtaak van een Kwaliteit-, Arbeid- en Milieucoördinator. Deze spilfunctie borgt het voldoen aan arbo- en milieuwetgeving door de Gomes-organisatie. Belangrijk daarbij zijn vooral de wensen die medewerkers zelf hebben op het gebied van kwaliteits- en milieueisen. “Een goed KAM-zorgsysteem brengt ons in control. We weten waar onze uitdagingen, sterke en zwakke punten liggen. Zo kunnen we bewust creatieve keuzes maken om verbeteringen door te voeren”, zegt Robbert van den Broek, sinds 1 januari KAM-coördinator binnen Gomes.

Gezond en veilig

Robbert is een echte Zaankanter en familieman. Hij heeft het co-ouderschap van twee dochters, Evy (9) en Ilse (7), en werkt 36 uur per week. Tijdens en na zijn opleiding technische bedrijfskunde deed hij ruime ervaring op in het bedrijfsleven. Hij verzorgde onder meer de ISO- en VCA-certificeringen voor een installatiebedrijf en bij een logistieke dienstverlener werkte hij onder andere aan milieueisen en de CO2- en MVO-prestatieladder: “Het definiëren van veiligheid binnen een organisatie heeft altijd twee kanten. Het ene deel is gerelateerd aan arbo en het andere deel aan medewerkers. Je moet er altijd voor zorgendat veiligheid op basis van wetgeving samengaat met mens en organisatie. Gezond en veilig werken begint met een RI&E. Met de risico-inventarisatie en -evaluatie gaan we alle arbeidsrisico’s binnen Gomes nóg beter in kaart brengen.”

Eerste inventarisatie

Voor een eerste inventarisatie maakte Robbert rondleidingen met parts managers, werkplaatschefs en vestigingsmanagers: “Op basis van deze rondgang constateerde ik dat iedere vestiging zijn charmes heeft. De ene is heel ver in de organisatie van gescheiden afvalstromen en de andere straalt vooral orde en netheid uit. De vraag is vooral hoe we KAM voor de gehele organisatie uniform krijgen. Ik ben in ieder geval al gestart met het formuleren van beleid op het gebied van bedrijfshulpverlening. We gaan meer BHV’ers opleiden en beginnen met leidinggevenden. Na een oproep hebben veel collega’s zich hiervoor aangemeld. Samen gaan we zorgen voor goede BHV-teams die werken op basis van een BHV-plan. Het in het leven roepen van aanspreek-punten op het gebied van veiligheid is een ander speerpunt. Straks hebben we op iedere vestiging een preventiemedewerker.”

Collectief bewustzijn

Robbert ziet het als een uitdaging om het bewustzijn van kwaliteit, arbeidsomstandigheden en milieu bij collega’s verder te verhogen. Dat doet hij plan- en beleidsmatig vooral in de rol van initiator, stimulator, controleur en coördinator. Waarnodig onderneemt hij verbeteractiviteiten. “Heel vaak vraag ik wat wij binnen Gomes goed doen en natuurlijk gaat het meeste goed, want anders hou je dat niet al bijna negentig jaar vol. Eigenlijk is niets mooier dan constateren dat collega’s de dingen vanuit zichzelf goed doen. KAM is een collectief bewustzijn en dat is precies het zaadje dat ik wil planten. De basis op orde hebben en dan verder groeien.”